Thursday, December 19, 2013

Friday...

at 10:48 PM 0 comments Links to this post
Jumaat.
1.00pm.

Pergi makan dekat seksyen 4, bangi.
Tengok dalam kedai, ramai sangat orang, lelaki ada, perempuan pon ada.

Order. Makan.
Azan..Time for solat jumaat

Meja sebelah penuh dengan abang2 hensem beruniform.
Kacak. Buncit. Bergaya. Semua ada.
Meja depan ada 2 orang lelaki sebaya pakcik2 ja.
Boleh tahan. sihat. buncit sikit.

5 minit...10 minit..20 minit..30 minit...
Azan dah 2x..Khatib dah baca khutbah.
Abang2 masih setia depan makanan. Sembang2. Gelak2.

Cik abang.. mazhab mana ni? dengar khutbah dkt kedai saja ke? xperlu pergi masjid ke?
Buat malu Islam yang lain je.
Masjid depan tu je kot..100 meter je.xjaoh pon.
 

Tuesday, December 17, 2013

Resipi Popia Isi Ketam

at 9:32 PM 0 comments Links to this post
This is the real recipe of Popia Isi Ketam..bukan letak crab stick sebatang lepas tu balut dengan kulit popia eh. No! No! No!
Here we go...

Bahan2 nye:
1. Bawang putih dipotong dadu (kecik2)
2. Lada hitam ditumbuk
3. Kiub ayam Knorr
4. Crab Stick (isi ketam)
5. Air















Cara2 nya..
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai garing.
2. Masuk kan kiub ayam. (kalo isi ketam banyak, letak 1 kiub, kalo sikit letak half pon xpe.sesuai dgn amount crab stick tu sbb kiub ni masin)
3. Lepas kiub dah cair, masuk lada, air sikit, lepas tu lebor je crab stick tu
4. Air tu agak2 nak bagi crab stick ni kembang dan masak je. Kalau takot banyak, masuk sikit2..
5. Tutup api. Biar sampai sejuk. Dah boleh gulung dengan kulit popia.yeaaaaaaaaaaaaa!!!



Plisssss lah!!!

at 9:12 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..lama xberbelog..terasa nak menaip pulak hari ni.hihi..

Aku tahu, semua parent kat dunia ni dah ajar anak2 depa untuk buat baik, sopan dan beradab!
Tapi yang aku pelik..ada sesetengah perangai manusia yang suka buat benda sesuka hati die je, macam mak dia xpenah ajaq..bak kata kawan ak lah..

1. Korek taikkk hidung depan orang
Tau la syok + sedap + berlemak korek taik hidung tu. Tapi kok ye pon, p la melombong dekat tempat xdak orang, masa mandi ka, masa uuu uuuhhhh ka..ini tak.masa dok tengok tv. Tau la focus sangat dok tengok tv tu, tapi xkan sampai korek hidong xhengat org tepi hang.bapak geli.lepas korek, gelinte, jentik.phewwwwwww

2. Dah melabur berjuta2, tak reti nk flush!
Hat ni memang aku hangin satu badan. Memang la toilet tu dibina untuk melabur wang berjuta2, xkira la wang syiling ke wang kertas ke..tapi nya, susah sangat ka ceqok jamban tu??? mak hang tak ajaq ka? xkan lepas hang melaboq mak hg p ceqok kot? yarkkkkkkkkssssssssss.. kalau xdak bau xpa jugak.ni ka, bau petai, jering, ikan masin, buah genuak semua ad.pekat xhengat!!!

Malas nk list banyak2.buat sakit hati  ja bila pkiaq balik..jom  makan! ^_^

Tuesday, October 29, 2013

Kerinduan...

at 2:27 AM 0 comments Links to this post
Rindu nak tulis blog!!!!
okey.tu ja.sekian

Thursday, August 1, 2013

Insomnia

at 9:45 PM 0 comments Links to this post
Pernah dengar pasal insomnia?
Haaa...mai sini cek nak habaq. Insomnia tu maksudnya, xboley tidoq malam. Kalau xboley tidoq siang jadi nama laen, ifobia.haha..
Aku memang selalu kena insomnia. Dulu mak ak cakap sebab aku selalu bangun lambat, matahari dah terpacak pon x bangun2 lagi.hihi..Tapi bila dekat unibesiti, aku bangun awal je, still xboley tdoq malam tu. So, mak ak pon da xboley nk go on dengan dia punya assumption tu.huhu

Semalam, aku try nk tidoq dari pukol 1.30..golek punya golek punya golek, tengok jam dah pukol 2.30. Golek lagi. Guling p kanan, guling p kiri, tgk jam dah pkol3. mak aih..kol bapa ak nk boley tidoq ne.adoyai..Last2 dah nak dekat kol4 ak bangun p buka tv smpai la housemate bangun nk sahoq.dasyat3...
Masa insomnia ne menyerang, ada 2 benda yg paling aku sakittttt hati sgt3..

'Mata mengantuk' tapi 'otak xmaw tidoq'

Dok pikiaq apa xtaw..abeh segala benda ak nk review. kucing beranak la, traweh la, smalam punya soq ak mkn apa, bbuka sok nk mkn apa, kalo bli ayam nk msk ap..tudia...segala bnda nk pkiaq.smpai xboley nk cntrol otak ne.segala doa ak dah baca, tpi still..oh my!!!!

Boley jadi mata panda kalo hari2 mcm ne..sigh..

Monday, July 29, 2013

Gaji Oh Gaji

at 1:04 AM 0 comments Links to this post
Gaji..kenapa kau buat aku begini
Kenapa bukan hari lain, bulan lain
Kenap perlu masa bulan raya ne wahai gaji
Kenapa?? Kenapa??

Oh gaji..
Habis musnah segala impian aku
Nak beli baju baru
Tudung baru
Kasut baru
Hancur berkecai sudah

Mungkin kau lebih memahami wahai gaji
sebab lepas raya ak nk blik 2x
sebab nk kena attend kenduri
kenduri nad dan muni
Dan aku..keciwa lagi

Monday, July 22, 2013

Postgrad Symposium 2013

at 11:13 PM 0 comments Links to this post

The registration date has been extended to 29 July 2013. Dont waste this opportunity. Do visit www.maps.org.my for more info.

Last minute presentation...

at 10:55 PM 0 comments Links to this post
Sejak masuk bulan puasa ne, selalu aku bangun lambat..
Pagi tadi sepatutnya bangun awal, sebab ad progress presentation, sekali buka mata....homaigod,dah pukol9!!! mampos dah aku. meeting pkol 9.30...

Melompat aku bangun dari katil, mandi laju2..and naseb baek baju ak iron time sahur td.. balik dari mandi, ad call from my beloved sv.Alamak, time ak lambat cam ne la dia nk segala benda bagai, tapi xpe. dah dibereskan. naseb baek.fuhhhhh..

Sampai dalam dewan tros terkejut berok ak. Mak aih, cakap buat 4 5 slide je, ne apsal ramai sangat manusia. siap ad panel bagai. tros teketaq2 lutut ak.dah la slide rgkas nk mmpos. xpe, smpat lgi nk edit ne. ok. teruskan..

Presenting.. 1 minit.. 2 minit..siap!!! haha..

Then, i got a message from sv. 'Good job on the presentation!..................' yeaaaaaaaaaayyyyyyyy..finally.walaupon skejap je ak present, tapi compliment ne sgt membantu utk org yg lemah semangat cam ak ne.haha..thanks Dr!!!

Tuesday, July 9, 2013

Maher Zain - Ramadhan - Malay version

at 10:38 PM 0 comments Links to this post

Alhamdulillah..Ramadhan again..

at 1:52 AM 0 comments Links to this post
Alhamdulillah.. we were blessed by Allah s.w.t to meet Ramadhan again.
so, tonight will be the first solat sunat tarawikh for 2013. Terlupa niat terawikh? niat puase? dont worry. im here.hehe
Photo: Sometimes we do need a reminder. Happy Ramadhan!!!
InsyaAllah..kalo ada kudrat buat sampai habis, kalo x mampu 8 pon dah cukup.kan? 
Okey. Would like to share with you this; 

Tahu tak, pahala bagi yang mengerjakan solat terawikh pada malam pertama puasa, dosanya diampunkan bagai bayi yang baru dilahirkan. MasyaAllah...Rugi kot kalo x ambik peluang ne. Perlu diingatkan, baby yg baru keluar dri prot mommy nye, blom ade setitik pon dosa nya. Xnak? Xberminat? 

Jom la curi peluang ne, mana taw next year dah x berpeluang nak ambik lagi pahala free ne. nak harap amalam sendiri, cam xlayak je nak masuk syurga.tapi xnk jgk msk neraka....Nauzubillah...
So, let's!!!

Time ak tidoq...JANGAN...

at 12:36 AM 0 comments Links to this post

Bila aku tidoq..
TOLONG JANGAN...

-Buat bising mcm hang p pasar mlam
-Hempas pintu kuat2
-Tutup almari mcm nk tcabut pintu
-BERSIN kuat2 mcm sengaja nk kacau tdoq aku

-Sembang fon mcm ad skali dlm conversation hang
-Kentot sampai aku hilang ngantuk
-++++++ banyakkkkkkk lagi

So, please la jangan. okey? Thanks

Janji???????

at 12:27 AM 0 comments Links to this post
Lidah manusia gemar menabur janji,
Tapi lidah itu juga yang sering memungkiri janji

Sekian.

Monday, April 29, 2013

Kisah Pakcik Teksi

at 7:57 PM 0 comments Links to this post
Al kisah..pada suatu petang, aku menahan sebuah teksi lalu menaiki teksi tersebut bersama seorang lagi rakan ku.

Setibanya di kawasan perumahan ku, terdapat banyak bendera politik yang dikibarkan termasuklah BN, PAS dan DAP. Al maklumlah, pilihan raya sudah dekat. Lalu pakcik teksi bertanya;

'sape calon kawasan ne ye'
'ntah la pakcik, kitorang nampak gambar calon BN dengan DAP je kat sini'
'oh...pakcik mengundi kawasan Klang. Pakcik orang BN, tapi sebab calon BN dekat sana xde melayu, pakcik xundi la, pakcik undi yang laen. Pakcik xkisah parti apa, janji orang melayu, jangan sampai negara kita tergadai kt bangsa laen je'
'oh... (sambil berfikir)'

Betul jugak cakap pakcik tu. Aku yang anti politik ne pon tetiba tersentap dengan kata2 beliau. Pada aku, xkisah parti mana, asalkan dia boley perintah dengan betul. Thats all. Tak payah nak fanatik sangat sampai maki parti laen macam orang xde agama. Ingat..

MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA.

Kes Buli Lagi...

at 7:46 PM 0 comments Links to this post
Geram betul aku tengok video buli ne,
agak2 la wei,
hang ne pompuan ka betina??
suka2 hati nk sepak kepala orang,
sumbat stokin dalam mulut dia,
hang memang krangjaqqqqqqqqqqqqq kn???

Kesian mak bapak hang,
bagi duit suruh p skolah, hang p buli orang,
kecewa depa taw x??

Tak sanggup nak tengok sampai habis,
kesian kat budak ne,
hampa ramai, dia sorang ja, memang la brani,
cuba kalau hang sorang2, dia bwak geng,
ada bran??? x kot kan..

Aku doa kat Allah, mintak2 keturunan aku xdak yang perangai mcam ne,
mintak2 tak dibuli, dan tak membuli,
kesian..
ingat..doa orang teraniaya di makbulkan taw,
so..beware lah anda2 semua. 
sekian!!





Tuesday, April 23, 2013

Nasib Seorang Ustaz...

at 10:36 PM 0 comments Links to this post
Dia seorang ustaz,
Dulu dia disegani,
Dia pernah disanjung dan dihormati,
Tapi,
itu dulu,
sekarang tidak lagi.

Kenapa?
Hanya kerana dia menyokong Parti X,
Setiap fatwa dan perkataan yang keluar dari mulut nya,
akan dijadikan bahan gelak ketawa,
konon nya dia fasik, tidak tahu agama,
walhal dia pernah di sanjung,
pernah dijadikan 'ustaz pilihan',

Hai Ustaz,
apalah nasib mu, kasihan ada, sedih pun ada,
mungkin kau patut berhenti sokong Parti X,
berubah ke Parti Z,
mungkin dengan cara itu,
kau akan disanjungi semula,
mungkin itu yang mulut tempayan itu mahukan.

Its okay Ustaz,
Allah knows everything,
mungkin pada mereka Parti X salah, Parti Z betul,
mungkin? kita tak tahu,
Ini cabaran untuk kau Ustaz,

Tapi apa pun,
pada aku, semua Parti menipu,
asyik nak tunding jari pada kesalahan orang laen,
asyik dia je nak betul, orang laen semua salah,

Sebab tu aku tak pernah nak sokong mana2 parti politik,
harap maklum.

Sekian., wassalamu.

Thursday, April 4, 2013

Den Kecewa!!! Cinta Kau Dan Aku

at 8:15 PM 0 comments Links to this post
This is one of my favourite novel ever. Sangat best dan tak meleret macam sesetengah novel laen, + aku sangat suka karya SITI ROSMIZAH. Jalan cerita nye pasal budak tomboy yang suke panjat pokok, pastu p  keja jadi driver and end up with marrying her bos lah (cerita novel..biase laa)

Novel ne 1-1-nya novel yang aku ulang baca balik, sebab ak memang xsuka mengulang2 neh.. Masa tengah melayan novel sempoi ne, selalu terbayang, kalo buat drama mesti mantop abes, sebab best sangatttttttt..lawak + romantik + heroin dia xde la biar je org kena kan dia, dia melawan jugak.
And last month (kalo tak silap), tetiba terbuka Tv1, dan tetengok drama ne, dan aku baru taw novel ne dah dijadikan drama.wooo, excited abeh ne.. tapi bila dah tengok 10 minit, rasa menyampah plak, sebab mcm xbrpa nk kena plak drama tu. xbest. baca novel lagi best. dah la ayat sebijik sejebon mcm dlm novel..hok alohhhhh...

kuciwa taw!!! smlm pon terbukak crita ne, dsebabkan dah nak abes, so ak layan la jugak cket2..rasa nya kalo abg aaron belakon best kot?? hahahha..



Tuesday, April 2, 2013

Instagram..sebab..

at 9:18 PM 0 comments Links to this post
I just created my Instagram account last few days..  yeahhhhhh.. makin gedeban aku sekarang kan?
Orang dah berzaman pkai, hang baru nk daftar? koman spanar..
Whatever lah..biarkan..

Dah lama nak create tapi malas sbb xnampak lgi tang mana best nya Instagram ne..
Tapi disebabkan one of my favourite idol  ada Instagram, of cos la i nak follow kn..

The lucky idol is............
Taeyeon unnie....saranghaeyo..

Because of u I buat Instag acc taw. U should be proud. hehe...

Oh....

at 8:47 PM 0 comments Links to this post

Its been a long time since I updated this blog..
Dah bersawang agaknya..
Huh!!!
Will be more active after this
Doakan aku rajin
Terima kasih
Yeahhhhhhhhhhhh...

Sunday, January 20, 2013

Must Watch Movie 2013: The Impossible

at 6:00 PM 0 comments Links to this post
Seriously you have to watch this movie; The Impossible. Thousand stars for this superb n marvellous movie, seriously i've fallen in love with it :) 
This movie is based on one family's true story of survival.
Please do prepare boxes of tissues while watching this movie. 

'Close your eyes, and think something nice'

Tuesday, January 15, 2013

Alhamdulillah..yes!!!

at 12:45 AM 0 comments Links to this post
Alhamdulillah...syukur..Allah tu maha adil.Dia xpernah mengecewakan kita kan.huhu

Semalam..sangat down sebab panggilan 'hantu' yg menghantui otak ku..tapi pagi ne sangat best!!!!
sebab??
Azam 2013 dah tercapai.yeaaaa..syukurrr...
berzaman tunggu berita gumbira ne..baru pagi tadi sampai..
Lepas ne kena berubah..dah xbli malas2 (hari2 ak ckap mcm tu :P )

Seriously Ainu Shahirah..u have to move on!!!
umor pon da mningkat..da 24 taw..opsss...
tapi perangai still mcm budak2.hoho..
Go! Go! GO!

Sunday, January 13, 2013

Terlepas...

at 9:15 PM 0 comments Links to this post
Tadi dapat phone call dari no yg aku xkenal..then, bila angkat, dengar suara lelaki bg salam..

'salam..boleh cakap dengan Cik Ainu Shahirah?'
'Ye saye'
'Saya dari Jabatan Perdana Menteri, nak tanya, Cik Ainu dah bekerja ke'
'Saya ..*.....@.....%........^.......'
'Oh..xpe la macam tu'
'Kenapa ye?'
'Sebenarnya kita nak offer kerja dkat Cik Ainu. Kerja lebih kurang mcm PTD, contract 3 bulan, bulan 2 ne start'
'Oh.yeke..hurmm..xde rezeki la.saya .........#......&.........*......'
'OK.xpe. Terima kasih ye'

Sekarang rasa macam nak menangis sebab terlepas something yang agak berharga. walaupon contract tapi ad peluang yg cerah utk diserap jadi permanent.xpe.rezeki Allah dimana2..insyaAllah.mana taw..lepas 2 thun ne ad lgi pluang yg lgi cerah..sape tahu kn... ^_^
 

BILA JEJARI MENARI DI KEYBOARD Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting