Wednesday, October 31, 2012

Petua Untuk Demam Campak @ Chicken Pox

at 1:06 AM
Ada macam 2 petua yang aku dengar sejak kena chicken pox ne..ada yang lawak, ada yang macam tak masuk akal, ada yang pelik, tapi..hantam saja la labu..hoho

Petua 1: Mandi dengan air daun semambu
Google
Ramas daun ne dengan air, lepas tu mandi air nye.. Lepas tu badan comfirm ada bau klorofil.

Petua 2: Pantang makan

Jangan makan benda2 yang gatal macam seafood. Udang ketam semua tu memang la sedap, tapi elakkan la sebab gatal. Dah la xboleh nak garu, kang merana xpasal.

Petua 3: Jangan kena air hujan

Time aku tengah post benda ne, hujan memang tengah lebat giler. Kenapa xboleh kena hujan? sebab nanti lekat parut sebesor duit syiling 1sen.haha..x pcaya? try la..

Petua 4: Minum 'air tawar' (xde la petua sgt)

Of course la air masak tu tawar kn. Maksud aku, 'air tawar' yg orang ubat kan. Tapi jangan pegi mintaj dekat bomoh plak.syirikkkk

Petua 5: Petua tak nak bagi jangkit

Petua ne agak lawak sebenarnya. Ne TokNjang yg buat kan 'air tawar' yang bgtaw. Dia cakap, letak halia dengan duit syiling 1sen yg merah tu kat dalam kolah mandi. Kalo xde syiling, cari dawai, ikat dekat telinga belanga. Biar je dekat situ.

Petua orang dulu2 memang pelik, tapi kadang2 menjadi jugak, sebab dorg da makan garam gula lebih dri kite kan, so ikot je la.huhu.. Kepada sesapa yg da join my pox club, slamat mencuba :D


0 comments:

Post a Comment

 

BILA JEJARI MENARI DI KEYBOARD Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting