Tuesday, February 22, 2011

orang kaya vs orang miskin

at 7:20 AM
orang yang dilahirkan dalam family yang kaya sepatutnya tahu bersyukur..sebut ALHAMDULILLAH bila Allah da kurniakan kesenangan kat diorg..bkannye mengata dan menghina orang yang miskin ne..tapi x semua orang kaya cam 2..ade je yang baek + pemurah + g solat kat masjid naek merce die..orang kaya cam ne memang ak tabik spring r kn..

yang sedih nye..ade gak segolongan manusia kaya dan belakon 'kaya' suke nk merendah2 kan orang laen..dah mmang lumrah org kaye..stakat 100 tu ape la sangat kn..tp kalo orang miskin..nk kluarkan 100 tu..menggigil tangan taw! so jangan la senang2 nk banding kn orang laen ngan kita..taraf idop kite bukannya same ngan orang laen.nilai dwet 2 pon bukan sama dri kca mata smua org..mak bapak ko berduit, tepon je dapat 300..tpi mak bapak orang yang x berduit ne cane? pnah x ko pkir kn smua 2? cube la berfikir gune akal cket..bukan nye gune nafsu @ kpala sendiri je..mak bapak org laen bmandi peloh nk dapat kn rzeki.so, bertimbang rase la cket kn..x smua orang hidop senang cam ko..

bersyukur la sebelum Allah tarik balek semua nikmat yang Die da kasik 2..once Die tarik balek..baru ko tawu langit tinggi ke rendah.. mase 2 maybe ko akan belajar cm mane nk bjimat, cm mn nk pham prasaan org miskin and kalo ditkdirkn ko jdi pengemis (nauzubillah) ko mesti paham stiap sen yg ko dpat 2 mmg sangat berhrga utk ko survive kt dunia ne..

insaf lah..ingat!!! Allah x suke pda orang yang KAYA HARTA tapi Allah suka pada orang yang KAYA IMANnya..wallahualam....

Eyeknew Chumot...

0 comments:

Post a Comment

 

BILA JEJARI MENARI DI KEYBOARD Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting