Saturday, May 28, 2011

Resepi Cekodok Best

at 11:37 PM 0 comments Links to this post


first skali, kena ada pisang la kan.kalo xde pisang cam mana nak buat cekodok pisang.ye dok?
after da kupas kulit sume, masuk dalam bekas, lenyek sampai terpenyek + hancur..hehe


then, tambah gula + garam secukup rasa...gaul sikit...pastu letak tepung. jangan banyak sangat, nanti keras plak.patah gigi nanti.hoho


bile dah siap gaul semua, panaskan minyak.. api jangan besar sangat, nanti hanget plak cekodok2..dah siap goreng, bley la hidang dengan teh panas ke..perghhh..memang kaw2 punyaaa...

presentation failed!! haha


**selamat mencuba**







Balik Selama Lagi...

at 11:16 PM 0 comments Links to this post


hmmm..da puas bercuti 2 hari..kena la balek p Selama lagi..malas nye rase!!!


dok kat umah rasa bahagia giler..nak makan ape pon xpe..nak makan masa bila pon pe..bila kat sana, balek keja baru ley makan. 2 pon sikit je.nak tambah segan.haha..



ne la gate depan Selama Research Center..nampak cam gempak je.kaktus ag kat situ..tapi bila masuk...fuhhhhh...haha

ingatkan ada banyak lab, semangat giler la bawak labcoat..skax...hampeh..
ada 1 lab je pon. 2 pon kecik giler.lab tissue culture 1 je..

terpaksa la berjemur lagi 6 minggu ne...sabor je la...minggu ne still dengan group herbicide..next week baru tukar..





Wednesday, May 25, 2011

My Very 1st Week Practical In ACM

at 11:20 PM 2 comments Links to this post
okay..aku sekarang ada dekat Selama, atau lebih dikenali sebagai tempat tarzan melepak..sebab dikelilingi dengan hutan je.haha..

1st day datang, agak 'nebes' sebab xtaw lagi orang dalam ne macam mana..kerja okey ke x..

then, bile manager datang, sembang sikit2..pas2 dia suruh kami ikot p sawah dekat Permatang Krai, Kepala Batas...waa, dekat dengan umah aku 2 !!! kire ley balik kampung la ne..haha

dari pukul 10 smpai pukul 1 aku melepak dekat tengah2 bendang nak tengok orang boh racun..panas nye bukan maen la.nk pitam rasa...tapi..tahan..kerja..

2nd day, kena p Bandar Bharu pulak.kena paksa masuk sawah weh..tapi x takot sangat sebab ayah aku yang tercinta da tolong belikan kasut untuk msuk bendang..boot-seluar..hehe..

skg ne aku dalam ofis je, sebab bos pergi outstation.sronok la bley on9..kikiki..tapi dia soh buat herbarium la plak hari ne sebab nama2 weed pon da lupa da.haha...

**tengah syok2 on9 tetiba kamini bagitau result da keluar**

terus jantung pam dengan lajunya..dub dab dub dab...buka portal.

result>> tadaaaaaaaa...alhamdulillah, syukur..skali lagi Allah bagi kejayaan dekat aku..sronok!! rasa nak lompat bagitau mak ayah..hehe

Saturday, May 21, 2011

Kawan Ke Macam Tu ???

at 6:07 AM 0 comments Links to this post
tak guna ada kawan kalau time gelak dia ada, time sedih dia blah
tak guna ada kawan kalau depan kita macam malaikat belakang kita macam setan
tak guna ada kawan kalau dia slalo blanja tapi selalu jugak dia mengungkit
tak guna ada kawan kalau kita ada kerja dia plak maen lepas tangan je
tak guna ada kawan kalau dengan kita cakap x dengar suara belakang kita melalak 1 dunia 
tak guna ada kawan kalau kita tolong dia cakap kita x ikhlas
tak guna ada kawan kalau depan kita pijak semut x mati, belakang kita kutuk gila ba**




kepada 'kawan' yang aku kasihi...aku still x percaya ko sanggup buat macam tu belakang aaku...
dulu ko cakap aku besfren ko...tapi bile ko ade kawan laen ko blah tinggal aku...
tapi bila kawan ko 2 blah tinggal ko, and aku pon dah ade kawan baru...
ko cakap die rampas aku dari ko..apakah?? 


aku ingat ko la manusia paling baek kat dunia ne..aku memang respek ko..x pernah aku kutuk ko dekat orang laen..tapi ko??? kutuk aku dengan perkataan yang............
ntah la, malas nak cakap..kadang2 aku xpaham dengan ko..ko cakap ko buzy tapi bila aku pergi jalan aku nampak ko keluar dengan orang laen..buzy mende cam 2..cakap betul  bley ke? bley mati kot ek...




xpa la, bukan ko sorang 'kawan' aku kat dunia ne..belambak lagi..ko pikir la..ramai sangat ke yang nak kawan dengan ko..diorang pon menyampeh nengok ko..kalo ko still x sedar, aku xbley nak buat ape la..terserah....

Praktikal...Lagi Dan Lagi

at 5:41 AM 0 comments Links to this post
esok ahad..isnin da start praktikal dekat ACM, Selama, Kedah..malasnye!!!!


xtaw la ape nasib aku dapat dekat situ..mintak2 la okay & dapat sesuaikan diri..da la pergi ber2 je..adoiiiii...


dah la tempat 2 agak ter'pencil'..sekali tengok dah macam padang jarak padang tekukur..company 2 tengah2 utan klapa sawit kot!! waaaaaaa...xnak pegi!!!


tapi dulu manager 2 ada cakap, nanti banyak outstation..kalo bernasib baek, dia akan bawak pergi Cameron..2 yang best 2..hihi..elaun pon dapat, 10 rgit..ok r kan..hehe

Friday, May 20, 2011

Nur Kasih The Movie Terbaekkkk !!!

at 4:07 AM 0 comments Links to this post
semalam, 19 Mei 2011, filem yang paling di tunggu2 oleh viewers2 di luar sana dah keluar... dulu aku pon xde la layan sangat cerita ne, cuma time cuti balek rumah je aku layan..

then, after da habis drama 2, kawan aku download, so aku mintak je dari dia...menangis dowh, gila feeling r tengok..hihi..

semalam, janji dengan kakak nak pergi pukul 2 tapi abang ipar ada kerja sikit, so kol 5 lebih baru kuar rumah..tempat dituju >>> PACIFIC...terus park kereta kat parking paling atas sebab bley tros tembus kat cinema..

EXCITED giler bila da sampai..tapi terus DOWN bila tengok dekat skrin, next ticket pkol 9.35pm...perghhh, gile hebat penangan NKTM neh...sangat down sampai rasa nak nangis.hihi...diorang ajak aku tengok citer laen tapi aku xnak!! sebab da janji dengan Nur Amina & Adam nak date dengan diorang hari ne.haha

drastic decision >>>> pergi tempat parking, start kereta, pergi Sunway, mana taw kalo ada rezeki...sampai2 tengok tempat wayang 2 ramai giler orang.line panjang je..tengok dekat skrin, pkol 7.00pm still available..hah??sekarang pukul brapa?? tengok jam >> 7.05p.m..sempat lagi ne weh...terus beratur..rasa nak potong je lime sebab diorang ne comfirm r xnak tengok yang pkol 7 2...

7.15 bru dapat bli tiket..berlari ke Hall 8..cari tempat..mak aihh..depan giler!!! 5 line dari depan kot...sakit tengkok aku..macam duduk dalam bas balik tengganu plak...hehe

tisu yang sememangnya aku bawak dari rumah aku keluarkan..untuk menyapu air mata yang keguguran melihat Nur keguguran..haha...sedih dowh...tapi kan, Nur dengan Adam sangat SWEET!!! sweet giler!!! Adam sanggup ......................... teeettttt..xley crita, nanti Kabir marah..haha..


tapi memang puas r dapat tengok..cuma part last x brapa nak paham..maybe sebab aku masuk lambat..ntah la..tapi memang best!!! pasne nak download plak.yehaaaa...


OFFICIAL TRAILER




Wednesday, May 18, 2011

Tabik Dengan Jawapan Fizz Fairuz

at 5:48 AM 0 comments Links to this post

semalam pukul 11 malam..aku tengok Fuhhh..rancangan Awal Ashaari..biasa la, cerita pasal gosip, pasal artsi, so layan je sebab tv laen de cerita bess..


special nya semalam, ada artis jemputan, Nur Kasih punyaa..Fizz Fairuz dengan Shafie..
       


yang tak boleh blah nye..si Awal ne tanya la Fizz Fairuz;


" saya perasan Fizz Fairuz ne tak pernah warna kan rambut kan"


dengan bangga nya dia jawab " sebenarnya, saya bukan tak nak warna rambut tapi saya SEMBAHYANG"
terkedu si pengacara..tergamam da tak tau nak tanya apa dah..haha..tabik la Fizz!!!


untuk pengetahuan si Pengacara yang kacak dan semua orang di luar sana..memang la ada dye yang halal..masalahnya, perbuatan dye rambut 2 BERDOSA dan HARAM di sisi agama.sebab nanti bila amek air sembahyang, air x kena kepala...


sama la kes macam lembu.. lembu memang la halal..tapi kalo kita tak sembelih ikut peraturan agama, akan jadi HARAM jugak..


haram semua orang paham ye.sebab dulu kawan aku pon konfius jugak pasal ne, dia ada tanya ustaz, ustaz cakap macam 2..so, jangan malukan orang Islam dengan cakap yang bukan2 pasne wokey (^__^)

Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru

at 9:53 AM 0 comments Links to this post
buat cekgu tadika yang mengajar abc123,
buat cekgu skolah rendah yang mengajar matematik bahasa malaysia,
buat cekgu mrsm yang mengajar addmath,bio, fizik & kimia,
tidak lupa buat cekgu mengaji yang mengajar alif, ba, ta,

buat cekgu matrik yang mengajar tak kira masa,
buat pensyarah U yang mengajar teknologi dunia,


those meaningful words are for u!!!


there's only one thing to do,
three words for u,
I LOVE YOU

there's only one way to say,
those three words,
and that's will i do,
I LOVE YOU


LIRIK LAGU KAMI GURU MALAYSIA



Kami guru Malaysia

Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka

Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan 
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta


Amanah yang diberi

Kami tak persiakan 
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan


Lagu & Lirik : Hashim Ahmad

Thursday, May 12, 2011

Hujan Itu Satu Rahmat

at 9:28 AM 0 comments Links to this post
dah lama bumi Penang atau spesifiknya..bumi Paya Keladi (my hometown) x disimbah hujan..

suhu bumi terlalu panas hingga terlintas di fikiran..dapat kah aku menahan panas akirat kelak sedangkan panas dunia yang dah dibasuh masih lagi terasa...Allahu akbar...

setiap malam..kipas perlu di pasangkan hingga ke tahap maksimum..tapi peluh jantan dan betina masih x segan silu menuruni setiap inci kulit..aduh. panas!!!

kadang2 terpaksa mandi di tengah2 malam2..kipas hadiah time pergi kenduri wajib berada di tangan..bila panas terasa..hayun kan..kipas elektrik hanyalah sebagai 'backup'...begitu lah setiap hari..

Alhamdulillah..hari ne..Allah menurunkan rahmatNya..dari pagi Subuh, hujan turun mencurah2..syukur!! 

jangan sesekali menidakkan kukuasaan Nya..



Tuesday, May 10, 2011

Sem 6 Is Over

at 2:27 AM 0 comments Links to this post
alhamdulillah...sem 6 yang sangat menyesakkan dada, merosakkan laptop, menghabiskan duit, membawa masalah, akhirnya selesai...


perkara yang paling menyampah setiap hujung sem >> mengemas barang2..arghhhhhhhhh...benci!!


 

tepat jam 5.00 petang..keluar bilik, memberi lambaian terakhir buat roommate tersayang...bye Esther...


sampai depan foyer asrama, bas kecik je ade..so, sembang2 borak2 dulu dengan geng2 sekelas.snap gambar cket...


beg macam orang balek Mesir





bas da sampai..jom pegi MBKT..yeaaaaa~~

Barbie-Q Sem 6 Biotek 2011

at 2:18 AM 0 comments Links to this post
hari ne last paper..yahoooooo..merdeka!!!


malam ne ada barbie-Q kelas..ade ayam bakar, bihun goreng dengan air oren..petang tadi x sempat nak tolong sebab busy uruskan borang merit..so, after maghrib, lepas mandi, ak turun la tolong bako ayam2 2..fuhh..sampai masak jari ak kena bara..




* kusyuk giler *



Semangat nye...

Lapar~~~




then, maen kotak beracun..naseb baek x kena.takot dow..and denda dia pon cam bes jugak..


dah tegang urat perot gelak, tibalah acara bagi2 hadiah ne..Ila cabot nama ak, aku cabot nama Cek Na..ehehe..


p/s: thax cek nad 4 da present ^_^

Van With Natural Aircond

at 1:54 AM 0 comments Links to this post


on the way nak pergi shoping..terjumpa dengan 1 innovation yang sangat mantop..







maybe di sebabkan suhu bumi yang sangat panas sekarang ne, dan aircond van pon rosak..so, they come out with a good solution
>>> buang cermin belakang, lagi banyak angin bley masok <<<


terbaek!!!!!!!!!

1 Mei 2011

at 1:50 AM 0 comments Links to this post


aku paling lewat bangun hari ne..wakakakaka...


iron baju sementara menunggu giliran masuk toilet..then, family lelaki datang menyambut..4 biji kereta & sebiji van,p bawak rombongan..before 2, posing dulu..




yeaaa..yeaaa..dapat duduk vip seat.hahahaha..(me & tok)

cerah nye..koman btoi..nset sapa neh??


haaa..lighting ne better kot? hehe

control cket makan 2...


then. potong kek coklat..perghh..sedap giler!!!


ok..da nak balek..tinggal la hang kat cne..ahaha.bye~~~~


* ptg 2 ingat nak pegi outdoor, tapi hujan plak..hmmmmmm..cancel*

30 April 2011

at 1:35 AM 0 comments Links to this post
"kak ngah, bangun.nak ikot pergi mekup x..bangun mandi cepat" 
pengantin da bersuara...letihnya..malas nak bangun..tapi terpaksa bangun jugak...


alahaiii..pak andam plak tak datang lagi..so, me and my cousing pegi la menelan dulu..pas2 bli barang2 cket..nak dekat kol12 baru siap mekap sume..balek..
mak aiii..ramai nya orang..bes..bes!! masok ikot pintu belakang la..depan ramai sangat.malu~~


masuk rumah, teros pakai baju 'segera', uniform aku dan adek2..amek mekap, conteng2 cket..ok la 2..jom kluar..


pengantin lelaki da sampai, tunggu dekat surau depan rumah..so, me as a 'pengapit copstick' dengan segala hormatnya membawa pengantin bertemu suaminya..snap gambar cket, then, belarak masuk umah..perghhh, nebes nye mengalahkan pengantin..kikiki





bagi can kat mom & dad la pulek..ehehe



memang busy gila..kejap di laur, kejap kat dalam..nak jumpa dia ne, nak layan dia tu..adoyai...letih!!


PETANG >>>>>>>>>


nak pergi Penang Golf Resort..nak amek gambar outdoor..ehehe..
pengarah fotografi >> me, Paten & Ida
fotografer >> Miza


*candid*

wan kata: berat!!! cepat cket amek gambar..haha


alololoooo...

usya awex tengah mandi


MALAM >>>>>


malam ne bwat bihun sup plak..pas2 da abes cuci periuk belanga sume, geng2 silat ayah aku bwat persembahan..peerghhhh, terbaek...


tido..tido..esok nak pergi rumah lelaki plak (^_^)

28 April 2011

at 1:18 AM 0 comments Links to this post
da selesai test post harvest..malam ne balek..yessss!!!!!!!!!!


8 jam dalam bas...x boley tidur..excited nak sampai rumah..


29 April 2011..5.00 pagi >> 


sampai di rumah..sambung tidur dulu sebab nanti da x sempat nak tidur..buzy kot...zzzzzzzzzzzzzzzzz...

Round KT dengan bas bandar!!!

at 1:12 AM 0 comments Links to this post


*still in study week mode*


hari ne bangun awal, bukan nak study tapi nak pergi shoping kat mydin..hiihii...mandi, siap2, tumpang bas ke kota (jimat~~) da siap shoping, lepak2 dekat bazar rakyat jap.usya2 tudung, usya2 orang..hehe


tiba2 dapat mesej...'korang, cepat, bas da nak sampai'....lari!!!!!!!!!!!!!!


eh..xda pon bas..mana?? 


'wei korang, bas da tinggal kita la'...alamak, camaner ne?? so, ak mengeluarkan idea paling bernas..."kita naek bas bandar je la"


jap2..posing dulu..hihi


Aya yang poyo..ehehe

me & shida...2 org penyibok di bakang :)

wekkkk..wekkkkkkk...





yang sedihnya, kena berhenti dekat HEPA, then jalan balek dengan beg2 plastik jenama Mydin 2..cesssss...


ok..da sampai..daaa~~~

24 April 2011

at 1:05 AM 0 comments Links to this post
bangun dari tidur..hati aku da x senang..alamak..hari ne 1st final paper la..malas nye nak bangun (sebab time study week slalo bangun lambat je..xpernah bangun awal)

dengan malas nye aku bangun menuju ke bilik air..ambil berus gigi, letak colgate cket, gosok..**blur**

dah siap mandi, duduk bertapa di meja study..kenapa aku tak ada mood gila ne..pelik2..tangan tros ambil nota, baca..menguap..macam badak air..

tengah sedap mengafal, tiba2 otak aku teringat..hari ne 24 April 2011..terus xjadi nak sambung study..keluar bilik, dail no ayah...

'assalamualaikum ayah'...belum sempat bercakap, air mata dah laju meluncur di pipi..**sedih..teramat sedih..sampai tersedu macam budak 3 tahun** terus handset bertukar ke tangan tok dan mak aku..tsunami air mata melanda...kata mak 'sabar..nanti tunggu kenduri balik ye'

tepat jam 1.45 petang, aku melangkah keluar menuju ke dewan peperiksaan..langkah yang amat longlai..sedangkan langkah orang2 di rumah amat laju dan bertenaga, menuju ke masjid, tempat suci untuk menyatukan 2 insan...sekali lagi ribut ingin melanda, namun ku tabahkan hati.*sabar*

tepat 2.00 petang, mereka semua sudah berada di masjid, menunggu kehadiran tok kadi sedangkan aku menunggu pengawas membuka laluan maut untuk menjawab persoalan dunia..ya Allah, tabahkan hati..

Ayah baca wasiat..hehe

        

posing dulu...


***2.30 hingga 4.30 petang***

selepas kertas jawapan dikutip, terus aku membaca mesej yang sangat ringkas dan padat dari sepupu ku...


" dah sah..sekali lafaz je"...ya Allah, syukur ke hadrat mu..gembira walaupun sedih...



"AKU TERIMA NIKAHNYA ZURRIYATI BT MAHMAD TOHER.............." SAH..SAH..SAH..!!!



 

BILA JEJARI MENARI DI KEYBOARD Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting